СЛЪНЦЕ, СЛЪНЦЕЗАЩИТА И КОЖА

Всеки чака с нетърпение лятото и почивните дни изпълнени със слънце, море, планина и приятен загар на кожата. Това автоматично отправя повече от хората към най-близката аптека или дрогерия за слънцезащитен продукт. Възникват много въпроси затова дали въобще да използваме такъв продукт и ако да – какъв да бъде, как да го нанасяме и кога.

Д-Р ДИМИТРИНА ГУЛЕВА,
дерматолог

Слънцето има както своите позитивни, така и негативни въздействия. Повишава нивата на серотонина „хормонът на щастието“; участва в синтеза на витамин D, който от своя страна повишава усвояването на калция в организма; стимулира кръвообращението. Но, забравяме, че то може да предизвика изгаряне и/или състаряване на кожата и трябва да знаем как да я предпазваме.

ЗАЩО Е ВАЖНО ДА СЕ ПРЕДПАЗВАМЕ НЕ САМО
НИЕ, НО И НАШИТЕ ДЕЦА!?

Детската кожа не е толкова съвършена система в сравнение с възрастния организъм. По тази причина децата са склонни по-лесно към изгаряния, което увеличава риска от рак на кожата в бъдеще.

Повърхностният слой на кожата, наречен рогов слой, както и меланоцитите (клетките произвеждащи пигмента меланин), имат протективна функция от вредните ултравиолетови лъчи (UV). Хората със светла кожа, коси и очи, са склонни към изгаряне и почти непотъмняват. При тях меланоцитите са по-малко на брой и протективната им функция е ограничена. Това е причина и индикация за употребата на слънцезащитни продукти с висок фактор, например SPF50, дрехи,  шапки. Тези с по-тъмна кожа, коса и очи имат по-голям брой и по-големи по размер меланоцити, които предпазват ядрата на клетките в кожата от промяна в ДНК и не пропускат вредните лъчи. Те могат да използват продукти с по-нисък слънцезащитен фактор – SPF15, 20 или 30. Това са едни от малките особености, които правят нашия организъм, респективно нашата кожа, уникална структура.

Планетата ни също е създадена като една единна система, което се доказва и от разпределението на хората в различните географски ширини – с по-тъмна кожа около екватора, където слънчевите лъчи са по-силни, и в посока към Севера – кожата става по-светла.

КАКЪВ СЛЪНЦЕЗАЩИТЕН ПРОДУКТ ДА ИЗБЕРА?

Много пациенти влизат в кабинета с въпроси относно слънцезащитата – трябва ли да използвам такъв продукт и какъв да бъде. Под действието на физиологични процеси и фактори от околната среда, кожата ни губи определени функции – става по-суха, по-дълго време заздравява, появяват се пигментации, отпуска се и се
формират бръчици.

Доста противоречиви са и данните относно влиянието на слънцезащитните продукти върху синтеза на витамин D в кожата. Целта им е да филтрират UVB лъчите, които реално водят до изгаряне на кожата, но те са важни и за синтеза на витамин D. Установено е, че не съществува към момента продукт, който да
предпазва 100% от проникване на слънчеви лъчи в кожата. През лятото на 2019 г. е проведено изследване на остров Тенерифе, при което пациентите нанасяли всеки ден слънцезащитен продукт с UVA и UVB защита в продължение на седмица.

Статистиката показва при тях, че въпреки нанасянето на достатъчно количество продукт с SPF през 2-3 часа, липсват слънчеви изгаряния и няма промяна в синтеза на витамин D.

Слънцезащитните продукти се произвеждат с различни филтри – химични, физични, минерални. Химичните филтри абсорбират UVA лъчите при контакт с кожата и ги трансформират в топлина. Подходящи са за превенция на стареене на кожата и появата на пигментации, но не са подходящи за хора с чувствителна кожа.

Понякога те биват комбинирани с друг тип филтри за по-добра защита. Физичните филтри отблъскват UV лъчите. Минералните филтри отразяват слънчевите лъчи, но оставят бели следи по кожата. Те са изключително подходящи за чувствителни, нетолерантни кожи и деца. При хора с по-суха кожа, по-подходящи са хидратиращи и плътни текстури, докато хора с мазна и склонна към акне кожа – флуиди, дори с матиращ характер.

РАЗБИРА СЕ, ИМА НЯКОИ ГРЕШКИ, КОИТО СЕ ДОПУСКАТ ОТНОСНО ТЕЗИ ПРОДУКТИ

Нанасяме слънцезащитен продукт само когато сме на море, но забравяме, че в градски условия кожата ни е подложена на същите въздействия от слънцето.

• Не искаме да нанасяме фотозащита, за да не спрем синтеза на витамин D.
• Използваме фотопротектор с нисък SPF – препоръчва се при излагане на слънце да се нанася в началото продукт с по-висок SPF, а след като придобием лек загар –
такъв с по-нисък. Това се отнася особено за спортисти на открито, на море, на планина. Хора с по-тъмен цвят на кожата могат да използват продукт с по-нисък SPF, а такива със светла трябва да нанасят продукт с SPF50.
• Нанасяме само сутрин – SPF показва нивото на защита и блокиране на вредните лъчи, а не времето за защита. Голяма част от продуктите обикновено трябва да се нанасят на всеки 2-3 часа, за бъдат ефективни. Няма към момента продукт, който 100% да блокира достигането на UV лъчите до нашата кожа.
• Не слагаме достатъчно количество продукт и забравяме чувствителни зони като носа, ушите, челото в близост до косата, кожата над горната устна, деколтето и гърба на дланите, които са подложени на едни и същи слънчеви влияния.
• Използваме продукт с изтекъл срок на годност, който освен че няма да е адекватен в действието си, то би могъл да предизвика кожни раздразнения.
• Забравяме да нанесем слънцезащитен продукт докато сме в колата и в кафенето – съвременните автомобили се произвеждат с определен SPF на стъклата, но не е достатъчен при интензивно слънчево греене.

Често се случва да изгорим или да се появят пигментации от едната страна на лицето ни, а при хронична експозиция да се стигне и до фотостареене на кожата.
Въпреки иновативните разработки и лансирането на козметични и медицински изделия с висок слънцезащитен фактор, не забравяйте, че те не ни профилактират на 100% от рак на кожата, a кожата ни има способността да „помни“ изгарянията и може да ни създаде проблеми след години. Затова спазвайте правилата за „здравословен“ тен като не стоите на слънце между 11 и 17 ч., носите шапки с периферия, светли дрехи, не допускате да изгорите и се хидратирате добре. След къпане – хидратирайте добре кожата и на тялото, не само на лицето.

Наслаждавайте се на слънчевите почивни дни и се пазете!

За контакти: Дерматологичен център Magic Line
София, бул. Джеймс Баучер 83-85
тел.: 02 952 19 35, 0882 515 788, 0884 443 161

Меню