Сухият въздух, излагането на студ и вятър довежда до влошаване качеството на кожата през зимата. Ниската влажност на въздуха създава условия за лесно изпаряване водата от повърхността на кожата. Разходките навън, излагането на студен и сух въздух може да създаде не само суха, но напукана и раздразнена кожа по откритите части на тялото. Отоплителните системи през зимата допълнително изсушават въздуха, което отново създава условия за намаляване на влагата в кожата.

Заключение: Външните фактори влияят на кожата 24 часа в денонощието, като водят до непрекъснато изсушаване.

Какво можем да направим?

• Сухата кожа се лющи и сърби – най-доброто лечение е употребата на интензивен хидратиращ продукт, веднага след душ, преди кожата напълно да изсъхне. Хидратантите съдържат алфа хидрокси киселини, които помагат да се изградят повече натурални липиди в епидермалната бариерна функция.

• Не взимайте гореща вана или душ, защото прекалено топлата вода е враг на кожата и я изсушава още повече.

• Сухотата на кожата може да бъде предизвикана поради недостатъчен прием на течности или пък използване на груби измивни средства и/или друга козметика.

• Отстранете традиционните сапуни – силно почистващите средства отстраняват бариерната функция на кожата, която и без друго е суха.

• Не прекалявайте с ексфолирането – сухата кожа е предразположена към лющене, поради понижените количества влага в нея. Много жени правят грешката да ексфолират всеки ден, за да отстранят лющещата се кожа. Това предизвиква още по-големи раздразнения, зачервяване,чувство за опъване. Сухата кожа трябва да се ексфолира, но внимателно и то не всеки ден.

• Не използвайте продукти, съдържащи алкохол, защото той ще пресуши кожата ви и ще влоши текстурата ѝ.

• Използвайте подхранващи и хидратиращи маски – колкото повече маски използвате, толкова по-добре за сухата кожа. За предпочитане са маските обогатени с овлажняващи масла. Най-подходящи са аргановото, кокосовото масло, маслото от ший.

Кожата трябва да се третира всеки ден, за да не губи своята естествена влажност. Ако посещавате козметик – терапевт той разполага с много видове терапии за лице и тяло с чиято помощ да възродите сухата, лющеща се и безжизнена кожа.

 

ЗАПОЗНАЙТЕ СЕ С АКНЕ СЕРИЯТА НА Д-Р МАДЛЕН КОКЕВА

 

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ

Разгледайте специализираната акне серия на Д-р Мадлен Кокева

МОЖЕ БИ ЩЕ ХАРЕСАТЕ СЪЩО

РЕВОЛЮЦИОННА СИСТЕМА ЗА КРАСОТА И ЗДРАВЕ

ЕXIMIА HR77 – ключ към еволюцията на съвършенството Българите, които се интересуват от здравословен начин на живот и се стремят към красотата без хирургична намеса, вече имат идеалната възможност да…

За втора поредна година BIODERMA България организира образователна кампания #Заедно сме в борбата срещу акнето.

„Основната цел на кампанията е да привлече общественото внимание към това най-често срещано кожно заболяване, което засяга до 90% от тийнейджърите и младите хора. За съжаление акнето често води и…
Меню