Известни са няколко важни характеристики на кожата, които се предават от родители на деца. Например установено е, че мазната кожа и нивото на омазняване са наследствени. Броят, размерите и продуктивността на мастните жлези са определени генетично. Хормоните също влияят на нивото на омазняване, но дори и те зависят от наследствените фактори.

Хората с мазна кожа най-често се оплакват от големите размери на порите си. Те обикновено не могат да ползват грим и често питат как да се справят с този проблем. Много вътрешни и външни фактори могат да контролират омазняването, но за съжаление не завинаги, защото отново зависи от наследствеността.

При акнеичната и мазна кожа не се отделят мъртвите клетки от повърхността на кожата или от тапицерията на фоликулите, както това го прави нормалната кожа.

Състоянието на кожата, при което кожата на лицето стане по-дебела от обичайното в следствие на натрупване и задържане на мъртвите клетки на определени места се нарича хиперкератоза. Това натрупване се случва вътре в самите фоликули и е причина да ги запуши. Така се появяват запушените пори, черните точки, милиумите. Във вътрешността на фоликулите себумът покрива натрупаните по стените мъртви клетки. Той е склонен да се окислява и втвърдява и е невъзможно спонтанно да се отдели от кожните фоликули / пори/. В тези случаи образуването на кисти и белези е генетична тенденцията.

Лицата, които имат 4-та степен акне – кистозно акне имат гени, които детерминират появата на нелицеприятни белези. Проблем се явяват множествените и деформиращи белези които придават неприятен вид на кожата.

Препоръчва се …
• Системно почистване на кожата от специалист – козметик.
• Честото ексфолиране на кожата с абразивни продукти или химични пилинги ще помогнат за отстраняване на мъртвите клетки от повърхността на кожата, порите се свиват, което от своя страна води до намаляване на себумната секреция.
• Ползването на дълбоко почистваща маска за лице поне 2 пъти седмично
• Хидратацията на кожата – всички продукти за мазна кожа водят до изсушаване на кожата с цел намаляване на количеството себум отделено от кожата, важно е да се ползва хидратиращ крем, който да поддържа добър хидролипиден баланс.

ЗАПОЗНАЙТЕ СЕ С АКНЕ СЕРИЯТА НА Д-Р МАДЛЕН КОКЕВА

 

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ

Разгледайте специализираната акне серия на Д-р Мадлен Кокева

МОЖЕ БИ ЩЕ ХАРЕСАТЕ СЪЩО

Не са открити резултати.

Меню