Какво представлява акнето?

Акнето (Acne vulgaris) е често срещано хронично кожно заболяване, което се представя със запушени или възпалени космени фоликули и прилежащите мастни жлези. Обичайно започва по време на пубертета наред с хормоналните промени и може да продължи до по-късна възраст.

Всеки, страдащ от това заболяване знае, че последиците са не само за кожата, но засягат и самочувствието му. Акнето се отразява пряко върху качеството на живот и затова към него трябва да се подходи с голямо внимание, а консултацията с дерматолог е повече от препоръчителна.

Акнето може да се прояви като невъзпалителни лезии, възпалителни лезии или комбинация от двете, които засягат предимно лицето, но също гърба и гърдите. Тежестта му варира от леко акне (известно като акне комедоника), през умерено акне (акне папулопустулоза), до тежко акне (акне конглобата).

Основни фактори, причиняващи акне

Основните фактори, причиняващи акне са свързани с физиологията на тялото, но има и външни фактори, обуславящи появата му.

• Физиология
Някои от основните причини са натрупване на прекомерно количество на мъртви клетки в устието на порите известно като фоликуларна епидермална хиперкератоза, увеличено производство на себум (себорея), наличие и активност на бактерия Cutibacterium acnes (преди Propionibacterium acnes) и възпаление.

• Генетика
Генетичната предразположеност е ключов фактор при появата на акне.

• Хормони
Хормоните, отговарящи за развитието на мастните жлези и стимулиращи производството на себум в тях. Повишаването на хормоните по време на пубертета е основната причина, поради която акнето се среща най-често в юношеството. Въздействието на хормоните засяга по различен начин двата пола през отделните етапи от живота.

При жените на възраст между 20 и 40 години промените в хормоналните нива по време на менструалния цикъл често причиняват обостряне на акнето.

• Лекарства
Някои лекарства като стероидите и лития могат да причинят акне.

Фактори, допринасящи за влошаването на симптомите при акне:

• Диета
Съществуват известни доказателства за взаимовръзката между диетата и акнето. Диета с висок гликемичен индекс и изобилие от млечни продукти може да предизвика или обостри акнето.

• Стрес
Стресът може да активира производството на хормони, които от своя страна стимулират производството на себум и задълбочават акнето.

ЗАПОЗНАЙТЕ СЕ С АКНЕ СЕРИЯТА НА Д-Р МАДЛЕН КОКЕВА

Какви са симптомите на акне?

Acne vulgaris се характеризира с невъзпалителни, отворени или затворени комедони и възпалителни папули, пустули или възли. Обикновено засяга областите на кожата с най-гъстата популация от мастни фоликули (например лице, горната част на гърдите, гърба). Локалните симптоми на акне вулгарис могат да включват болка, чувствителност или еритема/ зачервяване/.

Системните симптоми най-често липсват при акне вулгарис. В редки случаи акне вулгарис може да доведе до акне конглобата.

Акне fulminans (остро протичащо) е дори по-тежко от акне конглобата, със системни симптоми като треска, болки в ставите и общо неразположение.

Има връзка между синдром на поликистозните яйчници (PCOS) и акнето. Пациенти с този синдром често посещават дерматолог, заради появата на акне. Наред със своите дългосрочни усложнения от затлъстяване, безплодие и злокачествени образувания, синдромът на поликистозните яйчници трябва да се вземе предвид, особено когато пациентът е възрастен, със средно или тежко протичащо акне, трудно повлияващо се от терапия.

Acne vulgaris може да има психологическо въздействие върху всеки пациент, независимо от тежестта или степента на заболяването.

Характерно представяне на акне върху кожата

Acne vulgaris се характеризира с комедони, папули, пустули и/или възли в зоните на лицето, горната част на гърдите и гърба. Комедонът е бяла точка (затворена комедон) или черна точка (отворен комедон) без никакви клинични признаци на възпаление. Папулите и пустулите са повдигнати възпалени подутини. Лицето може да е единствената засегната повърхност на кожата, но често са включени гърдите, гърба и горната част на ръцете.

Диагноза

Прегледът на пациенти с акне вулгарис включва следните характеристики спрямо тежестта на акнето:

• Акне комедоника – наличие на отворени и затворени комедони, но обикновено без възпалителни папули или възли.

• Акне папулопустулоза – наличие на комедони, възпалителни папули и пустули; присъстват по-голям брой лезии.

• Акне конглобата – наличие на комедони, възпалителни лезии и големи възли над 5 мм в диаметър; често се появяват белези.

• Акне неонаторум – при пеленачета. Наличие на комедони, папули и пустули, поради адреналната активност и андрогенния трансфер от майката.

• Акне инфантум – при деца между 3 и 6 месеца, обикновено при момченца, на които родителите имат история за акне.

• Акне фулминанс – протича с влошено общо състояние, втрисане и висока температура.

• Акне екскорие – акне на нервните жени.

• Акне венената – акне, при което причина могат да бъдат козметични продукти, масла, или други оклузивни субстанции.

• Акне механика – при повтарящи се микро травми /от каски, ремъци на раници, или ленти за глава/ се увреждат фоликулите, което предразполага към акне.

• Акнеиформени ерупции – мономорфни фоликуларни папули и пустули, без комедони. Обикновено след употреба на кортикостероиди, психотропни агенти, витамини. Тук спада и боди билдинг акне.

• Акне Инверса – възли и абцеси, отоци в областта на подмишниците. Този вид акне има късен риск от карцинома или амилоидоза.

• Акне грам-негатив фоликулит – представя се с мономорфни фоликулярни пустули.

Лабораторни изследвания

Acne vulgaris е клинична диагноза. Въпреки това, лабораторните изследвания могат да бъдат направени в следните ситуации:

• При Поликистозен яйчников синдром (PCOS)

При жени с олигоменорея /оскъдна менструация/, хирзутизъм/ прекомерно окосмяване/ и/или аcanthosis nigricans са допълнение към акне. При тези пациенти трябва да бъдат изследвани общият и свободният тестостерон, дехидроепиандростерон сулфат (DHEA-S), андростендион, лутеинизиращ хормон и стойности на фоликулостимулиращия хормон, както и липиден панел, стойност на глюкоза и ниво на инсулин.

*В случаи, неповлияващи се на дългосрочно антибиотично лечение, или когато не се поддържа адекватно подобрение с антибиотици, трябва да се направи изследване на натривка от кожните лезии, за да се изключи грам-отрицателна инфекция – фоликулит.

Лечение на акне

ЗАПОЗНАЙТЕ СЕ С АКНЕ СЕРИЯТА НА Д-Р МАДЛЕН КОКЕВА

Лечението на акне вулгарис трябва да бъде насочено към известните патогенни фактори, включително фоликуларна хиперпролиферация, излишък на себум и възпаление. Най-подходящото лечение се основава на степента и тежестта на акнето.

• Лекарствени продукти:

Следните лекарства се използват при лечението на акне вулгарис:

– Акне продукти (напр. еритромицин и бензоил пероксид, клиндамицин и третиноин, клиндамицин и бензоил пероксид, азелаинова киселина, бензоил пероксид, локален дапсон)

– Ретиноидноподобни агенти (напр. локално tretinoin, adapalene, tazarotene, isotretinoin)

– Антибиотици (напр. Тетрациклин, Доксициклин, Сулфаметоксазол, Клиндамицин, локален клиндамицин, локален еритромицин)

– Селективни антагонисти на алдостерон (напр. Спиронолактон)

– комбинирани орални контрацептиви

Когато се използва локален (топичен) или системен антибиотик, той трябва да се използва заедно с бензоил пероксид, за да се намали появата на резистентност.

• Нелекарствени терапии:

– Терапия чрез диета, като ниско гликемична диета и избягване на „вредни храни“, се предлага като нелекарствен метод за овладяване на акне вулгарис. Също така е установено, че обезмасленото мляко има положителен ефект върху акнето.

• Процедури

– Ръчно извличане (екстракция) на комедони.

– Интралезионни стероидни инжекции.

– Повърхностни химични пилинги, които използват гликолова или салицилова киселина.

– Светлинна и Лазерна терапия.

Козметика за домашна грижа – състояща се от дневен, нощен крем, лосион, маска, пилинг – следва продължение по темата

 

ЗАПОЗНАЙТЕ СЕ С АКНЕ СЕРИЯТА НА Д-Р МАДЛЕН КОКЕВА

 

Важно: Тази статия има информативен характер и не бива да служи като насока за самолечение и самодиагностика. Ако имате проблеми с кожата, консултирайте се с дерматолог!

МОЖЕ БИ ЩЕ ХАРЕСАТЕ СЪЩО

Профилактични прегледи за рак на кожата!

За 12-а поредна година Българското дерматологично дружество, в партньорство с Европейската академия по дерматология и венерология, и с подкрeпата на Дерматологични Лаборатории Avene организира Национална кампания за превенция на рака на…
Меню